تاریخ: ۲۲ شهريور ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۳:۲۰
بازدید: ۱۲۷
کد خبر: ۲۷۴۱۳۴
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
۱۰۰ روز از یک دستور مهم گذشت؛

به نام آذربایجان، به کام دیگران؛ قطب معدنی ایران همچنان بی‌نصیب از مس| دستور رئیس جمهور بر زمین ماند

به نام آذربایجان، به کام دیگران؛ قطب معدنی ایران همچنان بی‌نصیب از مس| دستور رئیس جمهور بر زمین ماند
‌می‌متالز - آذربایجان‌شرقی رتبه اول ذخایر معدنی کشور را داشته و دارای بیش از ۴۰۰ معدن فعال است، ولی با این حال همچنان خام فروشی در معادن این استان انجام شده و سود اصلی مواد معدنی به دیگر استان‌ها می‌رسد.

به گزارش می‌متالز، در حوزه معدن، استان آذربایجان شرقی از گذشته تا کنون قطب معدنی کشور بوده و استانی غنی از مواد معدنی و ذخایر مختلف است که بیش از هشت میلیارد تن ذخیره معدنی در آن کشف شده است.

این استان بیش از ۴۰۰ معدن فعال داشته و رتبه اول ذخایر معدنی کشور را به خود اختصاص داده است. آذربایجان‌شرقی با توجه به مجموعه عوامل زمین شناسی خدادادی دارای ظرفیت‌های بسیار بالای معدنی است و طبق اعلام وزارت صمت، جایگاه نخست ذخایر معدنی را به خود اختصاص داده است.

یکی از این معادن اصلی کشور، معدن مس سونگون است. ایران دارای سه معدن اصلی مس شامل؛ معادن سرچشمه، میدوک و سونگون می‌باشد که از میان این سه، معدن مس سونگون ورزقان، ذخیره یک درصد مس دنیا و ۵۲ درصد ذخیره کشور را در آغوش خود جای داده است که ذخیره احتمالی این معدن بیش از یک میلیارد تن و ذخیره قابل استخراج آن با توجه به اکتشافات انجام گرفته، حدود ۷۹۶ میلیون تن برآورد شده است.

معدن مس سونگون، در موقعیت روستای تخریب شده سونگون (به دلیل وجود منابع معدنی) با فاصله ۱۳۰ کیلومتری تبریز و ۳۰ کیلومتری ورزقان به صورت توده نفوذی بر روی رشته کوه‌های ارسباران (قره داغ) با ارتفاع متوسط ۲۰۰۰ متر بالای سطح دریا واقع شده است که سابقه معدن کاری در آن به دو قرن پیش (دوره قاجاریه) برمی گردد و آثار فعالیت‌های قدیمی به صورت استخراج زیر زمینی در امتداد طول رودخانه سونگون در محدوده پر عیار بوده است.


مردم آذربایجان شرقی از نعمت معدن مس سونگون بی بهره هستند


این معدن با همه درخشندگی خود متاسفانه نور خود را به سمت و سوی دیگر استان‌ها می‌گستراند و تنها هاله‌ای از درخشندگی خویش را نصیب استان آذربایجان شرقی می‌کند که این موضوع سبب صدور دستور رئیس جمهور کشورمان در سفر اخیر خویش به این استان شده است که آیت الله رئیسی دستور تشکیل شرکت مستقل مس آذربایجان شرقی را در تاریخ ۱۲ خرداد ماه جاری داد، ولی اکنون بعداز گذشت ۱۰۰ روز خبری از تشکیل این شرکت نیست.


مالیات و درآمد مس سونگون به آذربایجان شرقی نمی‌رسد


رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی در خصوص معدن سونگون می‌گوید: در ۱۵ سال گذشته در معدن مس سونگون کنسانتره تولید می‌شد، در حالی که مالیات و درآمد آن به استان نمی‌آید، ولی اکنون شرکت ملی مس ایران و سازمان امور مالیاتی به دنبال صدور فاکتور و وارد شدن فواید مالی مس سونگون به جریان مالی آذربایجان شرقی هستند.


۲۴ هزار میلیارد تومان کنسانتره مس تاکنون از استان خارج و خام فروشی شده است


وی خاطرنشان کرد: ۲۴ هزار میلیارد تومان کنسانتره مس تاکنون از استان خارج شده، اما جریان مالی آن خود را در استان نشان نداده است؛ بر این اساس مقرر شده ۲۰ درصد سود و ۹ درصد ارزش افزوده مس وارد جریان مالی استان شود که تحول بزرگی را منجر خواهد شد.

وی همچنین گفت: حوزه صنعت آذربایجان شرقی ۷.۲۱ درصد سهم ارزش افزوده استان را در بخش صنعت به خود اختصاص داده و ۴۰ درصد از سهم اشتغال استان مربوط به صنعت آذربایجان شرقی است.

تحول بزرگ اقتصادی برای آذربایجان شرقی با تشکیل شرکت مس آذربایجان


‌این اظهارات درحالیست که چشم تمامی اهالی استان آذربایجان شرقی اللخصوص اهالی مردم ورزقان در خصوص تشکیل شرکت مستقل مس سونگون به مسوولین است.

پرنیان افزود: خوشبختانه در بخش مس اتفاقات خوبی در استان در حال وقوع است، کنسانتره مس ۱۵ سال بود که به خارج از استان می‌رفت و سود و مالیاتی عاید استان نمی‌شد، ولی در حال حاضر اداره امور مالیاتی و شرکت ملی مس ایران در حال انجام مقدماتی برای صدور فاکتور در این زمینه است که در صورت اجرای این موضوع رقم قابل توجهی وارد گردش مالی استان خواهد شد.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی متذکر شد: مراحل اجرایی شرکت مس آذربایجان را به صورت جدی پیگیری می‌کنیم.

پرنیان ادامه داد: با تاسیس شرکت مس آذربایجان ظرفیت تولید کنسانتره مس از ۳۰۰ هزار تن به یک میلیون تن و تولید مس کاتد که در حال حاضر صفر است به ۲۵۰ هزار تن افزایش خواهد یافت و در صنایع پایین دستی استان نیز یک تحول بزرگ اقتصادی ایجاد خواهد شد.


کشف منابع جدید در معدن مس سونگون


انگار معدن مس سونگون تنها به خروجی‌های کنونی خود اکتفا نمی‌کند، چرا که مدیر عامل شرکت ملی صنایع مس ایران خبر می‌دهد: با حفاری بیش از ۲۸ هزار متر در معدن مس سونگون آذربایجان شرقی به منابع جدیدی دست یافتیم و ذخایر این معدن از ۴ میلیارد تن به بیش از ۵ میلیارد تن رسید.

علی رستمی ادامه داد: ارزش اقتصادی منابع جدید کشف شده بیش از ۵۰ میلیارد دلار است و در تلاشیم تا هر چه سریع‌تر طرح‌های توسعه‌ای شرکت ملی مس را در این منطقه عملیاتی کنیم.

رستمی با بیان اینکه با شناسایی این ذخایر جدید، منابع این معدن بیش از ۲۵ درصد رشد کرد گفت: یک میلیارد تن افزایش منابع در نوع خود بی نظیر است و ذخیره بزرگی محسوب می‌شود هر چند برآورد‌ها نشان می‌دهد که ممکن است ذخایر کشف شده حتی بیشتر از یک میلیارد تن باشد


دستور رئیس جمهور برای مس آذربایجان چه بود؟


۱۲ خردادماه بود که رئیس جمهور در نخستین برنامه خود در سفر به آذربایجان‌شرقی برای بازدید از معدن سونگون به این منطقه عزیمت و در جمع کارگران این معدن حضور و با آنان به گفتگو نشست.

آیت الله رئیسی در این بازدید دستور تشکیل شرکت مستقل مس آذربایجان را صادر کرد تا مردم این استان از نعمت وجود معادن مس برخوردار شوند.

رئیس جمهور در این خصوص اظهار داشت: ارزش ذخایر معدن مس سونگون ورزقان که حدود نیمی از ذخایر مس ایران را دارد ۳۲۰ میلیارد دلار برآورد شده است.

فعلاً موانع جدی برای تشکیل شرکت مستقل مس آذربایجان وجود دارد و مافیای معدنی برای تشکیل این شرکت و تحقق دستور رئیس جمهور موانع جدی ایجاد می‌کنند


دستور رئیسی بر زمین ماند


ولی حالا بعداز گذشت حدود ۱۰۰ روز از صادرشدن این دستور به نظر می‌رسد فعلاً موانع جدی برای تشکیل شرکت مستقل مس آذربایجان وجود دارد و مافیای معدنی برای تشکیل این شرکت و تحقق دستور رئیس جمهور موانع جدی ایجاد می‌کنند.

منبع: تحلیل بازار 

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت